Alla inlägg under augusti 2022

Av Sofia - 12 augusti 2022 19:12

Idag delade jag ut resten av Center-broschyrerna bort mot Vallbohaga och Talludden. Varmt och hett redan kl halv 11. Tog en tidig lunch för att inte pricka in högre temperatur.

Under tiden lyssnade jag på dagens sommarprat, Elin Röös. Sveriges främsta expert på matens miljö- och klimatpåverkan. Hon har har forskat inom området i över 15 år så man får betrakta henne som pålitlig. Det ÄR dock smärtsamt att höra att världens djurhållning står för mer än alla jordens bilar och bussar när det gäller växthusgaser och har en mycket negativ påverkan på klimatet. I mitt stilla sinne tänker jag att kor och tjurar har funnits typ alltid men våra fordon på hjul som drivs av bensin och diesel inte har funnits i mer än drygt 140 år - den första bilen kom 1885 enligt google.

Dels på grund av att djur med idisslande magar släpper ut metangas, dels att det krävs mycket foder till djuren vilket i sig är klimatpåverkande. Jag vet ju att t ex kyckling är ett bättre alternativ. Ost är en komprimerad variant av mjölk som i sin tur kommer av idisslande varelser - inte heller helt bra. Har ju faktiskt känt mig lite duktig och klappat mig på axeln för att vi bytt nötköttshamburgare mot halloumi nästan hela sommaren. Den duktigheten kan alltså lätt sopas bort från axeln. Jag älskar ost. Det här blir jobbigt.

Elin framhöll svenskt jordbruk - vill ändå betona det. Om vi svenskar ändå valde bara svenskt och la en extra slant på valet av kött de gånger vi väljer det, det vore ju fantastiskt bra. Kanske istället skippade chipsen, smågodiset och läsken. Deal? Rädda våra bönder och vår landsbygd.

Kanske ändå ska ta det lite easy och äta bra svenskt kött men lite mer sällan eller ännu mer sällan eftersom vi ändå har gått är rätt håll. Zucchini är en oslagbar grönsak som man kan göra hur mycket som helst med. Rev ned ett par dl i dagens lunchomelett. Verkligen ett tips. Hur gott som helst.

En underbar dag har övergått i en ljummen kväll. Vågar knappt säga vad vi ska grilla ikväll med tanke på dagens inlägg. Potatis blir det som tillbehör hursomhelst.

Ha en fortsatt gobkväll!

Jag VILL att detta ska bevaras länge länge länge. Kan förändra och förbättra valet av mat än mer. Bara jag slipper att äta insekter.

Av Sofia - 10 augusti 2022 18:38

Sitter vid vår fantastiska badplats. Nydoppad. Augustivärmen är brutalt skön. Den friska värmen. Inget kan liknas vid sensommarvärme. Ironiskt nog känns det alltid som det kommer ett högtryck när folk avslutar sina semestrar. Mentalt mjukstartar jag denna vecka med att jobba hemma. Har haft fullt upp hela dagen och det känns bra att vara igång. Semestern varar inte för evigt - en alltid lite smärtsam känsla när det drar igång. När det väl drar igång känns det bra.

Minns tillbaka på de gångna veckorna och försöker lista de upplevelser som var starkast. Löjligt egentligen för alla dagar är minnesvärda och verkligen de dagar som är hemma i lugn och ro och när man träffar nära och kära.

Cykelturen från Fredrikshamn - Skagen tur och retur. En lång tur i det danska vackra landskapet. Trötta blev vi. Smörrebröd med räkor och lax. Konsert med Uno Svenningsson i Eksjö, go mat med goa vänner avslutade denna varma och mysiga kväll. Båten till mäktiga Stora Karlsö på Gotland och dagen här. Badet i havet och torka på vita släta stenar. En fantastisk lördagskväll hos Cissi och Claes intill Ingsbergssjön på soldränkt altan. Underbara fisketurer, inte så mycket fisk men känslan att vara på sjön. Råmjölkspannkaka i Torset med Stella, Henry o Alexandra. Val-kickoff i Stockholm. En häftig helg som avslutades med Pride. Stolt förälder och stolt Centerpartist på samma gång. Övningskörning med Stella. Från att ha haft en del ångest njuter jag numera av stunderna med henne i bilen. Alla bad i vår underbara sjö. Alla goa men jobbiga löparrundor, alla tomater och blommor vi har vattnat. Jag slutar där. Sammanfattningsvis en underbar semester!

Å livet forsätter efter den. Fler dagar och kvällar i Solbacka. Nu närmast kräftfiske och valspurt och delårsbokslut augusti. Allt på samma gång. Det ska kännas att man lever.

Du kväll på er.

Cykeltur i Danmark

Smörrebröd

Skagen

Uno Svenningsson i Eksjö

Vackra Eksjö med goa vänner

Fantastiska Stora Karlsö på Gotland

Jag och fina kollegan Cissi en härlig lördagskväll. Cissi som sedan i lördags kan titulera sig 50-åring. Grattis vännen!

Fisketur på sjön

Råmjölkspannkaka i Torset

Val-kickoff med det bästa alternativet - Centerpartiet

Pride!!!

Valspurten

Jag lägger brorsan i lådorna

Tomater tomater tomater



 

Blommor, blommor, blommor gör mig lycklig


 

Kanke ändå detta är eller ja, det är det - det bästa. Att vara hemma!!!

Av Sofia - 9 augusti 2022 17:43

Nej, det är inte varje dag jag får lägga storebror i brevlådan. Dessutom i säkert över 100 brevlådor. I valspurten ingår även att lappa lådor, det vill säga förse sitt närområde med partiinformartion. En folder, broschyr som i korthet eller i långhet beskriver vad partiet står för och vad vi vill. Viljan och ambitionerna kan vara höga, därmed inte sagt att det alltid blir så om rösten läggs på oss. Respektive parti är ju inga trollkonstnärer och ett överflöd och outtömliga resurser finns sällan. MEN! Chansen ökar såklart om Centerpartiet får just din röst.

Igår kväll följde Jonas med mig på en 5 km lång runda och vi försedde Soludden och hela Spexhult med valbrochyrer. Får lite ont i magen när jag lägger i lådor med - reklam nej tack - men detta är samhällsinformation, inte reklam.

Min bror Anders på första sidan. Första namn på kommunlistan och andranamn efter Annie Lööf på riksdagslistan. Det är så häftigt. Även jag är med på en bild. Tagen i skuggan utomhus i Sandsjöbaden i våras. Precis blå om läpparna, minns hur kallt det var.

I morse var det pendlarkampanj på stationen i Nässjö. Fyra tappra centervänner stod där mellan sex till åtta och bjöd på kaffe, bullar ett vänligt leende och sa godmorgon. Man blir så glad när man får en vänlig blick tillbaka och överlycklig om de stannar och tar en kaffe. Högsta vinsten är att få lämna en broschyr. Har ett litet motstånd inom mig varje gång och särskilt vid ett tillfälle idag när vi blev mer eller mindre utskällda för att Krösatåget var inställt. Kan iofs förstå frustrationen men det är aldrig roligt att få just det bemötandet.

Sista semesterdagen. Skulle reflekterat och sammanfattat den idag men det får jag skriva om i morgon.

Ha en fortsatt bra kväll och håll utkik i brevlådan. Snart kommer det mer info från Centerpartiet.

Valspurten - lappa brevlådor

För Nässjö kommuns bästa

Pendlarkampanj på stationen

Av Sofia - 8 augusti 2022 15:50

Miljö. Det är ett komplext ord och framför allt innebörden. Miljötänk. Klimatkris och jordens undergång. Jag förstår att vissa får klimatångest. Även jag. När glaciärerna smälter och vattennivåerna höjs… Vad händer? Ingen kan göra allt men det finns så oerhört mycket var och en kan göra.


Sopsortering till exempel. Att sortera sitt avfall borde vara en självklarhet. Det går inte skylla på att tiden inte räcker, att utrymmet i huset inte räcker. Alla kan om man vill. Jonas sprang en runda häromdagen och på en skogsväg hade någon dumpat både det ena och det andra, mitt ute i skogen. Hur tänker man då? Eller tänker man alls? Om jag inte ser det så finns det inte, eller?


Vi åker säkert en gång varannan vecka med wellpapp, plast, plåt och glas till återvinningen. Vi bor ju på landet där inga återvinningsstationer finns så det blir bilen till stan. Jag längtar efter att soptunnorna utrustas med flera fack så man på ett smidigare sätt kan sortera direkt och sopbilarna tar hand om det utan en massa resor för allas bilar till återvinningen. Det är på gång har jag hört.


Företag har ju ett extra stort ansvar för miljön såklart. En verksamhet eller rörelse påverkar vår miljö så mycket mer. Det kan dock inte var lätt att hålla reda på alla regler, förordningar och lagstiftning. Jag tänker att större företag har säkert anställt en miljösamordnare som håller koll på det mesta men för mindre företag som inte riktigt har resurserna, kan det vara svårt. Då kan man anlita företag som är experter på miljö. De tillhandahåller tjänster, s k miljöledningssystem. Till exempel företaget CANEA hjälper företag med ledningssystem för miljö som ger struktur åt miljöarbetet och hjälper till att använda resurserna på bästa sätt för att minimera miljöpåverkan och naturligtvis för att förbättra miljön. Man kunde ju önska att detta företag (och det finns naturligtvis fler) går riktigt bra.


Vi måste ta miljön på allvar. Vi kan inte förbruka vårt klot så planeten är slut typ i juli. Det kommer aldrig att hålla. En ensam individ kan inte göra allt men alla kan göra något. Jag blir skogstokig när jag ser plastavfall i vår behållare för brännbart och lika irriterad när jag ser en pappersrulle där. Ännu mer beklämd blir jag när jag ser avfall ute i skogen. Man kan ju tänka att det inte spelar någon roll. Det spelar roll.


 

Hur länge får vi njuta av vårt klot?

Av Sofia - 7 augusti 2022 19:27

Idag var det återigen dags för eventet Öppen trädgård. Många odlare och de med stort intresse för blommor och växter bjuder in alla som vill komma för att se, njuta och köpa. Jag och Centerpartiet distrikt Nässjö befann oss i Hattsjöhult utanför Grimstorp där Ronnie Johansson med fru Marie var värdfolk. Centerpartiet bjuder på kaffe med goooda bullar från Älgaryds bageri och många representanter från partiet finns på plats för de som vill prata politik.

Efter två dagar i Stockholm och valkickoff-off med relativt stillasittande position ville jag gärna ta en löpartur innan vi for ut till Hattsjöhult. Gudomligt skönt att få en endorfinkick. Jag blir en bättre människa då. Å framförallt trevligare.

Jag och Jonas tog en rundvandring i denna sagolika trädgård. Proppad med växtlighet. Blommor och grönsaker i en fantastisk kombination. Det är så vackert. Jag blir så imponerad av de som lägger ned så mycket kraft och tid. Vi som har växthus och hyfsat många blomster för att göra trädgård och altan vackrare - jag begriper att det läggs åtskilliga timmar på gården i Hattsjöhult. Vi köpte ny vitlök att sätta i höst, squash och dill.

Otroligt mycket folk i strid ström alla timmar det var öppet. En regnskur gjorde luften lite svalare. Vi skulle ta nytt gruppfoto och faktum är att jag var lika blå om läpparna som på det gruppfotot i våras. Många trevliga timmar med bra samtal. Jag kanske inte pratade så mycket politik men det är oerhört trevligt att prata med folk och släktingar, ha ha.

När jag kom hem satte jag mig i vår badtunna och fick upp värmen.

Ha en fin kväll!

Ronnie och Marie, Hattsjöhult

Ett ljuvligt uterum fullt av vindruvor - vill ha!!!

Många fina höns på gården

Av Sofia - 6 augusti 2022 17:15

Wow! Vilka dagar. Centerpartiets valkick-off 2022 i Stockholm. 36 dagar kvar till valet och vässade valargument och pepp stod på programmet. 750 st glada centerpartister fyllde en av salarna på Waterfront och det ÄR häftigt när Annie Lööf gör entré. Skarp och klar och mycket övertygande höll hon sitt inledningstal. Applåderna ljöd åtskilliga gånger.

Otroligt bra föredrag från viktiga politiska talespersoner, experter och forskare gjorde att timmarna gick fort. Det sista i går kväll berörde mest. Hur viktigt och värdefullt det är att värna demokrati. Att vissa länder i Europa urholkas på sin demokrati är extremt oroväckande och vi i Sverige måste vara vaksamma på uttalande och propaganda från extrema partier. Min inre kompass blev stärkt.

Kvällen avslutades med mycket god middag, trevliga samtal, tal av Annie - mycket bra - och sång av Linda Bengtzing mindre bra. Trevligt att prata med andra gröna vänner. Å naturligtvis lite idolbilder tillsammans med Annie.

Idag fortsatte Valkonventet och efter lunch var vi säkert över 300 personer från Centerpartiet som deltog i det stora pridetåget iförda tröjor med centertröja i regnbågsfärger.

Hela Stockholm bubblade av kärlek. En otroligt häftig upplevelse att vara med. Förutom en mängd härliga människor som står upp för allas lika värde deltog föreningar, företag, fack, politiska partier etc. När skylten Stolta föräldrar kom brann det till under ögonlocken. Vi är många föräldrar som har en historia, jag har min och blir fylld av tacksamhet och stolthet. Rätten att få vara precis som du är, att få älska vem du vill, är för oss så självklar.

Åker nu hem med tåget full med intryck, upplevelser och pepp. Nu vinner vi valet! 36 dagar kvar. Alla har definitivt inte bestämt vem de ska rösta på. Värna landsbygden, jämlikhet, klimat och demokrati - rösta på Centerpartiet.

Tåg till Stockholm med Ann-Cathrine och bror Anders

Annie Lööf invigningstalar

Lite bilder ville man ju ha

Kvällens underhållning - Linda Bengtzing

Mums på riktigt

Dagens avslutningstal av Annie avslutades med confetti

Redo för pride

Jag är stolt förälder

Mark och Jonas i täten

Det bubblade av kärlek

Annie i täten för Centerpartiet

Vi var häftigt många gröna vänner

Vackert väder i ett vackert Stockholm

Till och med övergångsställe i regnbågsfärger

Love is love

Av Sofia - 4 augusti 2022 14:10

En gång i tiden fick jag sommarpresent. När jag jobbade på RH-Stolen (numera Flokk) fick vi alltid fina och roliga presenter i samband med att semestern kom. Det kunde vara bouleklot, kylväska eller annat med den traditionella RH-logon på. Det var alltid lika roligt och spännande vad vi skulle få. Dessutom var jag extremt lojal till stället där jag jobbade och höll paraplyet med logotype med stor stolthet. Detta är numera ett minne blott. På kommunen får man inga sommarpresenter. Ekonomin är skral och det är väl inte rätt att ge presenter till anställda för skattepengar…. Helst, enligt folk, ska vi väl jobba gratis också men det är en annan femma. Nej, vi offentligt anställda behöver absolut ingen extra uppskattning för det arbete vi lägger ned. 


Men jag är ju gift med en man som jobbar på ett privat ägt företag som dessutom verkar gå riktigt bra. Här får man sommarpresenter. Nu får jag glädjas över vad han får i sommarpresent och det är lite spännande att se vad han drar hem. Det har varit kubbspel (flitigt av oss använt), cykelsadelskydd, väskor, ryggsäckar och så vidare, alltid med logotypen Ingarps Trä. Bättre reklam kan ju inte ett företag få. En perfekt idé för ett företag att förse sina anställda med profilsaker. Paraply och kläder är nog det vanligaste men det finns hur mycket som helst. Det finns många profilföretag som säljer reklamprodukter, närliggande Maxi-Tryck i Bodafors eller företaget Krokodil Profil – finns massor. Kanske Ingarps Trä använder sig av någon av dessa, vad vet jag.


Vad fick då Jonas i år? En jättesnygg väska som är vattentät. Kanon om man vill ha grejor med sig på sjön och det är blött i båten men annars förstår jag kanske inte vitsen med funktionen. Simma med väska…? Sen fick han en vattenflaska, typ termos, som håller kylan. Den har vi redan använt åtskilliga gånger. Superbra att ha med sig i ryggsäcken på en längre promenad i värmen. Man stannar och dricker och vattnet är kallt. Fantastiskt. Å dessutom riktigt snygg. Mörkt turkos med träkork som skruvas och den snygga logotypen på toppen. En riktigt bra present. Denna låg ju tyvärr hemma när vi var på Stora Karlsö på Gotland. Där var det varmt när vi gick runt och där HADE de inget flaskvatten att sälja – miljötänk vilket är bra. Vad göra? Jag köpte en ny vattenflaska som de sålde för dyra pengar. Snygg men med ett tråkigt klistermärke ”Stora Karlsö”. Då hade sommarpresenten från Ingarps Trä varit guld värd.


Ha en fortsatt fin dag!


 

Av Sofia - 3 augusti 2022 15:18

Ideella krafter. Dessa krafter som gör och gör utan en spänn i ersättning. Det finns många sorters arbete. Bara här i Solbacka villaförening. Allt från styrelsearbete till att röja gräs på stigar upp till Sörängsberget. Vårt fina utsiktsplats där goa bänkar finns att fika vid (ideellt snickrade). 342 möh. Vackert.

I måndags jobbade jag ideellt i många timmar. Styrelsemöte före årsmöte, koka kaffe till mötet. Kokade BTW alldeles för mycket kaffe då deltagarantalet blev ynka 21 st. Extremt dåligt att inte fler går dit. Beslut om årsavgift och värdefull information om vägar och bryggor och mängder med annat som är viktigt. Förvisso kommer ett protokoll tillgängligt på hemsidan men ändå. Jag är inte sekreterare men jag fick den uppgiften för kvällen. Å det var inte lätt. Ordförande körde inte från samma dagordning som vi andra, ha ha?.

Efter mötet satte jag mig direkt med datorn. Det pappret med mina anteckningar var inte lätt att tyda ut. La ned vid 23.00 Inte så sent men jag agerar taxi till Stellas sommarjobb i ottan så tröttheten tog över. Protokollet fick några timmar efter frukost och sedan var det klart.

Henry och Alexandra kom på ett besök i går och vi åkte till Torset på fika. Inte vilken fika som helst. Råmjölkspannkaka och vi alla jublade. Underbart gott. Senare på kvällen grillade vi halloumiburgare och hade en mycket mysig kväll.

I morse blev det skjuts till körlektion för Stella. Jag gick en runda och sedan fick jag skjutsa ut henne till sommarjobbet i Sandsjöfors där det målas på skolan. Hemma kl 11 och käka sen frukost. Tanken var att vi skulle ta med Henry o Alexandra till Älgaryds bageri för fika men nu var vi inte ett dugg sugna eller hungriga. Vi åkte till Norrhagens lilla gröna utanför Bodafors. Mitt ute i ingenstans men ändå nära. Min mor som kört lantbrevbäring här kan varenda kurva och böj.

Så otroligt fint ställe vi kom till. En inredd ladugård med blommor, keramik, inredningsdetaljer etc. Det var egentligen inte öppet - lite pinsamt - men hon var så otroligt vänlig och öppnade upp för oss. Jag ville ha typ allt! Så fina blommor och grejer. Pryttlar och blommor med oss hem. Hit blir det fler besök. Så kul när unga människor satsar på sina drömmar och idéer.

Nu har vi tagit adjö av Henry och Alexandra och nu ska jag snart hämta Stella. Fin kväll på er!!

Råmjölkspannkaka i Torset - mums

Henry visade Alexandra runt och tog en titt i ladugården. Henry på pappas Grålle - underbart

Härlig kväll

Ett härligt besök på Norrhagens lilla gröna - rekommenderas varmt

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards