Alla inlägg den 26 augusti 2022

Av Sofia - 26 augusti 2022 19:47

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men vi kan aldrig vara nöjda förrän kvinnor och män behandlas lika. Meningarna är tagna från Centerpartiets valprogram 2022 och är en fråga jag brinner lite extra för.

Vi tror många gånger att vi i vårt land och i våra grannländer är jämställda. Med senaste debatten i färskt minne gällande Finlands statsminister kan man återigen konstatera, det är vi inte. Inte alls. Varken i stort eller smått. Att någon som kallar sig vän (?) lägger ut en privat film när Sanna Marin har kul och dansar loss på en privat tillställning väckte stor debatt. Anledningen ? för att hon är kvinna. Kvinnor blir i stort sett alltid oftare kommenterade efter utseende, midjemått, kjollängder etc etc.

Om ovan nu var i smått men nog så illa så finns det också i stort. För att nämna ett exempel. Svensk sjukvård är i världsklass. Men trots detta finns det ett stort systemfel som man måste göra något åt. Öka jämställdheten inom vården. Studier visar att kvinnor får vänta längre på akutsjukvård och får kortare sjukskrivningar. Det i sin tur leder till att det är svårare att upptäcka sjukdom och får rätt behandling i tid. Det här är ett stort samhällsproblem. Din hälsa och dina möjligheter att överleva sjukdomar ska inte bero på vilket kön du har. Det finns vanliga tillstånd som drabbar kvinnor som inte är registrerade som en officiell diagnos, t ex skador på bäckenbotten vilket drabbar cirka var tionde kvinna. Endometrios drabbar cirka 250 000 kvinnor i Sverige, besvär som på något sätt påverkar hälsan och livet. Många har svårt att få hjälp och det tar lång tid. Forskningen på dessa kvinnosjukdomar har ofta låg status och har brist på resurser. Centerpartiet vill öka forskningen kring detta och förbättra kunskapen.

Ett annat exempel är lipödem-vården. En sjukdom som uteslutande drabbar kvinnor. Trots att omfattningen är så stor, mellan 4-11% av västerländska kvinnor drabbas, finns det idag knappt ingen forskning om lipödem, varken internationellt eller i Sverige. Detta är två exempel, tyvärr finns det fler sjukdomar som drabbar kvinnor som nedprioriteras om de överhuvudtaget prioriteras. Det finns även skillnader i både bemötande och vård. Kvinnor lider i det tysta. Det får var slut på det. Det är oacceptabelt att kvinnor får sina liv begränsade och i värsta fall avslutade på grund av bristande kunskap.

I kommande mandatperiod vill Centerpartiet satsa 200 miljoner kronor på att inrätta ett nationellt forskningsprogram om kvinnosjukdomar. Vi vill införa ett genusmedicinskt perspektiv i vårdens alla delar. Centerpartiet vill också införa krav på fysioterapeutisk kompetens om kvinnors hälsa vid eftervården efter förlossningar. Vi vill se till att kvinnor inte får vänta längre på akutsjukvård eller får kortare sjukskrivning än män för liknande sjukdomstillstånd.

Det var dagens politik. Med sorg i hjärtat och med stor ilska konstaterar jag att många människor tyvärr är onda. Att Annie Lööf var måltavla i Visby gör mig så ledsen. Varför kan inte alla bara vara snälla? Hatet får inte vinna. Vi måste kämpa, men just nu känns det tufft.

Jämställdhet

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards