Alla inlägg den 15 juni 2022

Av Sofia - 15 juni 2022 19:13

Igår var vi på studiebesök med centerpartiet på Emåns ekomuseum i Bodafors. Alldeles för sällan är man där. Senaste tillfället var för fyra år sedan då David sommarjobbade, feriepraktik som Nässjö kommun anordnade. Det är fridfullt att komma dit. Otroligt vackert och välskött. Alf Nilsson som har lagt ned och lägger ned otroligt många ideella timmar på föreningen pratade om lite gammalt och ursprung. Han berättade om byggnaderna och förklarade att vi satt i stallet. När möbelfabriken i Bodafors hade sin blomstrande tid fanns hästarna här som användes för transport av möblerna som producerades. Det jobbade mellan 300-400 personer här på den tiden och folk fick gå lite omlott på lunchrast och därmed sluta olika tider. Det var för farligt att alla dessa personer skulle ta sin cykel hem vid samma tidpunkt. Häftiga tanke att det var hästar och cyklar som gällde på den tiden.

Igår pratade vi mest elbilar som fordon då Göran Dahl, Nässjö kommuns energirådgivare, inledde mötet med ett föredrag om energi. Han pratade solenergi och vindkraft med mera. Mycket visste jag redan men absolut fick jag mer kött på benen när det gäller hur Sveriges energibehov ser ut. Installationer av solpaneler växer vilket är oerhört positivt för miljön och människan. Enkelt och smidigt. Win-win även om det kostar en slant att installera ? det betalar sig dock över tid, c a 10-12 år. Det där har vi ju självklart räknat på eftersom vi kickade igång vår egen anläggning i december men för någon som läser detta och är intresserad kan det vara värdefullt att veta.

Vi fikade gott och vi var ett bra gäng som samlades igår. En vacker kväll och det regnade och solen sken lite om vartannat. Maj-Inger Johansson, ordförande i föreningen pratade avslutningsvis om framtida planer och projekt. Idéer som går hand i hand med Agenda 2030, våra globalt antagna mål. T ex hur ska vi odla i framtiden för att vår planet ska leva vidare. Det var många tankar som snurrade igång, i varje fall i mitt huvud. Problemet som alla föreningar har är ju pengar. Det finns bidrag att söka, från arvsfonden bl a, det gäller ju bara att få dem. Osäkerhetsfaktor finns.

Vi pratade mot slutet lite politik också. Läget på riksplanet är kanske inte så hoppfullt. Det är mycket tjäbbel och ingen kommer riktigt överens. När ingen riktigt har majoritet får politiska vildar en enorm makt. Invalda av folket på ett villkor, sedan ändras förutsättningarna. Men, det är ju så systemet är riggat.

Bodafors är en pärla. Med sitt Ekomuséum, sin kulturgata, hembygdsförening, dockmuséum, aktivitetsrunda och fina affär. Å föreningslivet lever ? helt klart!!! En härlig och intressant kväll.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards