Alla inlägg den 5 april 2022

Av Sofia - 5 april 2022 18:32

Ingen, absolut ingen, ska behöva vara rädd för någon som man är eller har varit tillsammans med. Men våld i nära relationer är ett akut och brett samhällsproblem och mäns våld mot kvinnor är en av våra största jämställdhetsfrågor. Vi kan absolut inte acceptera att tusentals kvinnor inte kan känna sig trygga i sina hem.

Orden är Centerpartiets. Orden är sanningen. Centerpartiet har en rad förslag på hur vi långsiktigt kan göra världen tryggare för just kvinnorna.


Läste i  DN Debatt 31/3 en skrämmande artikel om konsekvenserna av när samhället skyddar kvinnorna.  ”Antalet personer med skyddade personuppgifter (sekretessmarkering och skyddad folkbokföring) har fördubblats under de senaste tio åren, från cirka 12 000 personer år 2011 till 24 000 personer år 2021. Ingen vet hur många som flytt från en våldsam före detta partner eftersom det saknas statistik över orsakerna till att en person beviljas skydd. ” När en kvinna inte beviljas fingerade personuppgifter (en ny identitet) lever man utanför samhället. Personnumret är en nyckel till det mesta för en medborgare. Utan personnummer finns man inte. Allt som är självklart för dig och mig blir en omöjlighet. Hyra bil, teckna en försäkring, sälja en fastighet, skaffa ett banklån eller mobilabonnemang är bara exempel på vilka svårigheter som uppstår. Posten kan försvinna eller bli försenad. Röstkortet kanske inte kommer fram vilket i sig är ett hot mot vår demokrati. Dessa kvinnor lever på många sätt utanför samhället. Det drabbar kvinnorna hårt och även deras barn.


Rapporten beskriver hur 86 kvinnor som lämnat en relation med våld blev djupintervjuade inklusive 15 barn. De flesta hade skyddad folkbokföring och syns inte i några register. De flesta av dessa kvinnor hade drabbats av ekonomiska problem. Våldsutövaren vägrade bodelning, slutade betala för gemensamma räkningar och tog nya gemensamma lån som deras offer tvingades ta ansvar för.


De gömda kvinnorna får inte samma tillgång till vård som andra och kallas inte till mammografi eller cellprovstagning. Sju av tio kvinnor fick problem när de sökte vård eller behövde hämta ut mediciner för sina barn. Sjukvården saknar enhetliga rutiner för att hantera patienter med skyddade person­uppgifter. Tre av fyra kvinnor som intervjuades har någon gång fått sina uppgifter röjda, inte sällan av domstolar, socialtjänsten och Skatteverket, det vill säga samma myndigheter som skulle skydda dem. 


Barnen drabbas såklart hårt när de måste lämna hem och skola, byta namn och ljuga om vilka de är. De känner stort ansvar för sin säkerhet. De har alla velat berätta för myndigheterna om våldet men har inte alltid hörts av polis, då våldsutövaren inte är deras biologiska pappa. De barnen är mycket besvikna över att deras upplevelse inte räknas. ”Jag hade ju levt med honom lika länge som mamma och jag ville berätta vad vi varit med om”, säger en 17-årig pojke som själv utsattes för våld av mammans före detta fästman.


De 86 kvinnorna vet vad som måste göras för att deras liv ska bli lite enklare och friare. De vill att våldsutövaren begränsas. Några röster: ”Om jag ska leva med larm och skydd ska han minst ha fotboja.” ”Det borde vara han som begränsas till en kommun, men i stället släpper de honom och frihetsberövar mig.” Det måste bli lättare att beviljas nytt personnummer som är det enda säkra sättet att ”bli en annan”.  


Många av de förslagen till förbättringar som rapporten presenterar är förslag som centerpartiet har föreslagit.

Centerpartiet vill skärpa straffen och kriminalisera kontrollerande beteende, ha en långsiktig och stabil finansiering av tjej och kvinnojourer samt införa att elektronisk fotboja blir obligatoriskt vid kontaktförbud. Ett annat förslag är att öka kunskapen hos till exempel vårdpersonal kring våld i nära relationer.


Rapporten föreslår även en ökad kunskap i domstolar – det är inte rimligt att barn ska tvingas till umgänge och att våldsutövarna kan stämma på vårdnad om och om igen, trots att inget nytt i sak har framkommit.


Centerpartiet vill förbättra vittnesskyddet så att fler vågar anmäla och vi vill också att de drabbade ska få brottsofferstöd inom ett dygn från polisanmälan. Socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska dessutom under vissa omständigheter kunna utbyta information, bryta sekretessen, för att hjälpa och stödja på ett bättre sätt.


Låt oss göra samhället bli tryggare för dessa kvinnor och barn och inte bara gömma dem!!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5
6
7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards